Backup of Virtual Machines from ESX or vCenter fail with 0xe0009b61 - The logon account that was provided does not have valid credentials

Article:TECH160478  |  Created: 2011-05-19  |  Updated: 2013-01-23  |  Article URL http://www.symantec.com/docs/TECH160478
Article Type
Technical Solution


Issue



When backing up Virtual Machines from ESX or vCenter the following error is returned but the Credential test in the job shows as successful.
 


Error



Final error: 0xe0009b61 - The logon account that was provided does not have valid credentials. Ensure that the user name and password are correct, and then try again.
Final error category: Security Errors.

For additional information regarding this error refer to link V-79-57344-39777

The SGMON debug log output for beremote from the Backup Exec media server,  displayed the following line items below: 

BELogonUser: beclass::IsThisMe() returned error: 87

LogonType set = [LOGON32_LOGON_INTERACTIVE][0x2]

LogonUser failed: Logon failure: unknown user name or bad password.

LogonuserError: 1326

LogonUser failed for user: <Machine name>\<Account User name>

BELogonUser: beclass::IsThisMe() returned error: 87


Cause



   1. Account used to backup the Virtual Machines have insufficient rights.
   2. System logon account is not configured.

 


Solution



  1. Make sure the account used to backup Virtual Machines has the required permissions. www.symantec.com/docs/TECH129645
  2. Add a System Logon Account if not configured under "Network" and "Logon Accounts".
  3. If System Logon Account already created then you can try to recreate the account. We have seen that the credentials problem was resolved by re-creating the SYSTEM LOGON ACCOUNT in Backup Exec per the steps below: 
  • From the Backup Exec main menu, select "Network" form the top row.
  • Select "Logon Accounts" from the drop down menu
  • Select "System Account from the right menu button.
  • Enter the service credentials for Backup Exec and enter the password.
  • Check the box "This is my default logon account" , and click the OK button.

NOTE : The same error has been found while restoring a VM machine to a different ESX Server .  Restoring it through vCenter does work if we select System logon account.

Refer this link on how to use SGMON for debugging and collecting the logs: www.symantec.com/docs/HOWTO11932


Supplemental Materials

SourceUMI
ValueV-79-57344-39777
Description

Final error: 0xe0009b61 - The logon account that was provided does not have valid credentials. Ensure that the user name and password are correct, and then try again.
 


SourceError Code
Value0xe0009b61
Description

The logon account that was provided does not have valid credentials. Ensure that the user name and password are correct, and then try again




Article URL http://www.symantec.com/docs/TECH160478


Terms of use for this information are found in Legal Notices