Video Screencast Help

Altiris Inventory Solution - Where it get inventory information?

Created: 06 Feb 2013 • Updated: 27 Feb 2013 | 5 comments
This issue has been solved. See solution.

I have a PC with MS Office 2010 and later upgraded with Office 2013.

However, i still found Office 2010 in "Add / Remove Program" after the upgrade.

so i uninstall Office 2010 and leaving only Office 2013 in the PC.

And after all, i can only see Office 2013 in "Add / Remove Program"

However, when i scan inventory with Inventory Solution, it said both Office 2010 and Office 2013 are installed, even i purge the PC object in NS and do it all over again.

So where does Inventory Solution get the software inventory info.?

Comments 5 CommentsJump to latest comment

Tim.Jing's picture

Have you re ran inventory task on that machine since removing Office 2010, and do a resouce update?

ArthurV's picture

I believe this is a known bug with 7.1.  You must run a Full Inventory.  A Delta Inventory will not remove the Office 2010 information.

mclemson's picture

This is not a bug.  This is working as designed.  A delta inventory could also be called an 'incremental' inventory.  A full inventory is a full or rebuild.

For example, a new computer is told to run a delta inventory.  It's a new computer with no data, so the delta inventory is actually a full inventory.  It uploads the entire inventory to the NS and is processed.  A week later, it is told to run another delta inventory.  It runs this inventory, compares it to the existing inventory it has locally cached, and uploads only the new or modified information to the NS.  Any deleted information is not part of the comparison since it is not included in the new delta.  Two weeks later, a full inventory runs.  All inventory information is discarded and the entire inventory is processed.  The uninstalled software is removed from the NS's inventory results.

This is no different than backup software, where incrementals add information but don't delete it until a full backup occurs.  If you restore using incrementals, deleted files are present.  It's the same story.

You should be able to report on InstallFlag=0 in your results, even if a full inventory hasn't been run yet.

All of this being said, if you delete a computer and all of its inventory information--and uninstall the Symantec Management Agent--then there is no record of the initial inventory.  Therefore, a full inventory is picking up that Office 2010 is installed somewhere; namely, in HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall.  Be sure that you completely removed all components of Office 2010.

If you aren't uninstalling the agent or deleting the inventory data, it could be that you're simply reusing the previous inventory cache, and your inventory is a delta.  To be sure, test using a Full Inventory task run on the test machine to ensure delta inventory is not confusing the issue.

Does this help?

Mike Clemson, Senior Systems Engineer, ASC
Intuitive Technology Group -- Symantec Platinum Partner
intuitivetech.com

isaacho's picture

A full inventory scan doesn't help. Office 2010 still exist.

and there is no Office 2010 relates items in HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall

anywhere do Altiris collects inventory?

Dmitri Dragunov's picture

Hi,

This is known issue for 7.1, full inventory will not resolve the issue. This problem is fixed in future release (7.5). But for 7.1 you can request the pointfix via support.

Regards,

Dmitri

 

SOLUTION