Video Screencast Help
Protect Your POS Environment Against Retail Data Breaches. Learn More.

Cannot login to Symantec Endpoint Protection Manager Console

Created: 13 Oct 2009 • Updated: 21 May 2010 | 9 comments
This issue has been solved. See solution.

     For some background, I have had trouble with some annoying "Unexpected server error. ErrorCode: 0x10010000" events.  To attempt and fix this issue, I ran the Management Server Configuration Wizard (which I saw, in various forums, could remedy this error code).  I went through the wizard and selected embedded database (since this is what I have always used for my database) placed a password for my database and left the rest of the settings at the default.  Now when I attempt to login to the Management Console, I get the message "Failed to connect to the server" and I cannot do anything. 
     When I try and run the Management Server Configuration Wizard again, I cannot get past the place where it asks me for my port that the embedded database server uses.  I have tried the various ports that I thought it should be and left the default.  How do I find out the port that my embedded database uses?  Or how do I fix this current issue?  Thanks.

-Storm

Comments 9 CommentsJump to latest comment

P_K_'s picture

Title: '"Failed to connect to server" message during login, scm-server-0.log file shows '401 Unauthorized' errors and SemSrv will not stay in started state'
Document ID: 2009073117184848
> Web URL: http://service1.symantec.com/support/ent-security.nsf/docid/2009073117184848?Open&seg=ent

MCT MCSE-2012 Symantec Technical Specialist (SCTS)

sec091's picture

I have tried port 2638 and I receive the same error: "The server port you chose is not used by the database server.  You must choose the port that the embedded database server uses.  Thanks.

-Storm

Vikram Kumar-SAV to SEP's picture

 Make sure Symantec Embedded Database service is started 
check the port number from
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ASANYs_sem5\Parameters

on the right hand side double click on paramaters key and the port number will be in the end of the value.

Vikram Kumar

Symantec Consultant

The most helpful part of entire Symantec connect is the Search button..do use it.

SOLUTION
sec091's picture

Vikram,
     Thanks for your help.  I did as you instructed and indeed the end value on that registry key is 2638.  But I still get the same error message when I try and run Management Server Configuration Wizard and use that value as my port number.   How do I check that the databse service is started?  Is that through the IIS? 

Swaminathan's picture

Open Computer Management, Services and check for "Symantec Embedded Database" service

LoRdiE's picture

The description for Event ID ( 1 ) in Source ( ASA 9.0 ) cannot be found. The local computer may not have the necessary registry information or message DLL files to display messages from a remote computer. You may be able to use the /AUXSOURCE= flag to retrieve this description; see Help and Support for details. The following information is part of the event: ASANYs_sem5, Cannot access file 'Fatal error: Could not open/read file: G:\Program Files\Symantec\Symantec Endpoint Protection Manager\data\inbox\log\behavior\9EB887F1C0A801C300AEFCBBD43EF24D.tmp.dat
' -- ???.

sec091's picture

I started the Symantec Embedded Database service and now I can run the Management Server Configuration Wizard.  The database is reestablishing now.  On the first login to Symantec Endpoint Protection Manager Console, the login works and everything seems to be back to normal.  Thank you all so much.

-Storm

Kui's picture

I am having the same problem as LoRdiE above.

I get this in my event viewer:

"The description for Event ID ( 1 ) in Source ( ASA 9.0 ) cannot be found. The local computer may not have the necessary registry information or message DLL files to display messages from a remote computer. You may be able to use the /AUXSOURCE= flag to retrieve this description; see Help and Support for details. The following information is part of the event: ASANYs_sem5, Could not start server."

On trying to start the service in Services I get a message that says:

"The Symantec Embedded Database service started then stopped. Some services stop automatically if they have no work to do."

How do I fix this?

Urgent.