Video Screencast Help
Symantec Appoints Michael A. Brown CEO. Learn more.

Error:0xe000959a - VMWare x Backup Exec 2012

Created: 28 Feb 2013 • Updated: 14 Aug 2013 | 22 comments
This issue has been solved. See solution.

Hi everybody.

I had have a problem with job backup for VM's.
Look the log.

Job ended: Thursday, February 28, 2013 at 5:25:34 AM
Completed status: Failed
Final error: 0xe000959a - An attempt to take a snapshot of a virtual machine failed because it was unable to quiesce an application.
Final error category: Resource Errors

The problem that this error show on the final log and not point the virtual machine that is with this error.

Could you help me?

SO: Windows Servers 2008 R2
BE: Backup Exec 2012
VM: VMWare
 

Thanks,

Bruno

 

Operating Systems:

Comments 22 CommentsJump to latest comment

CraigV's picture

Hi Banfi,

 

The TN below might be able to assist you:

http://www.symantec.com/business/support/index?pag...

Thanks!

Alternative ways to access Backup Exec Technical Support:

https://www-secure.symantec.com/connect/blogs/alte...

pkh's picture

Are you licenced for the vStorage API which is required by BE?  VAPI is only included in the paid version of ESX.

Banfi's picture

PKN, is I have the licence.

The error persist:

 

The job failed with the following error: An attempt to take a snapshot of a virtual machine failed because it was unable to quiesce an application.

lmosla's picture

Hi 

To help troubleshoot this error please post the version of VMware you are using?

Thanks

VJware's picture

In certain cases, time sync also leads to the above error which you have mentioned. Confirm the time on the media server, VMs & ESX host are in sync. If not, use this KB - http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search...

Secondly, is this a GRT or a non-GRT enabled backup ? And also open the job log & click on the Job History tab. Choose Expand All and scroll down the list & you would be able to see which is/are the problematic VM.

Banfi's picture

Thanks for answers.

VMware version = 5.0 / ESXi 5.0
OS = Windows Server 2008 R2

GRT is enabled. We need to use GRT.
I know the servers are problems (6 servers).

Jaydeep S's picture

Have you tried to perform manual snapshots using VMWare. Does that work. Use the following options when you perform a manual snapshot to reconfirm -

Remove the check from "Snapshot the Virtual machine's memory"
Check option "Quiesce guest file system."

This Technote should help you isolate and troublesoot the issue

King_Julien's picture

Hi, 

Check what VJWare mentioned before. 

In what time does the backup run? during bussiness hours or during midnight?

Try removing any existant snapshot from snapshot manager on vcenter, then, configure a job to backup only one VM select ndb transport and disable grt. If it works, then enable GRT and try again. Then add other vm, and so. 

 

A second of your life, ruined for life.

Banfi's picture

I noticed that the service BeVssProvider is started (MANUAL).

After job canceled I executed the command: vssadmin list providers
Provider name: 'Backup Exec VSS Provider'
   Provider type: Software
   Provider Id: {5fdb6ef5-6ead-4610-995b-401c88626115}
   Version: 1.0

Provider name: 'Microsoft Software Shadow Copy provider 1.0'
   Provider type: System
   Provider Id: {b5946137-7b9f-4925-af80-51abd60b20d5}
   Version: 1.0.0.7

I unistalled the agents and installed again. I ranning the job again and finished with successfull.

I waiting for backup of tomorrow.

Thanks,

Bruno

 

Banfi's picture

Sorry for my delay, but I continue with this problem.

Banfi's picture

I did a follow configuration and now the job not failed anymore.

But the job finished with Exceptions.

The job completed successfully. However, the following conditions were encountered: A snapshot operation required by this job was unsuccessful. Check the job log and the Windows Event Viewer for additional information

I tried to do a restore with a server that finished with exception and the restore finished successfully.

Follow the configuration that a did:
Steps to configure snapshot retries:

  1. Install Hotfix 199866 on the Backup Exec server.
  2. Stop all of the Backup Exec services.
  3. Open regedit on the Backup Exec server.
  4. Navigate to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Symantec\Backup Exec for Windows\Backup Exec\Engine\VMWare Agent
  5. Create the following keys:
    1. "Use hybrid snapshot method" value data = 1
    2. "Snapshot retry attempts" value data = 5
    3. "Snapshot retry interval" value data = 60

Somebody how I can to resolve this exception?

Thanks,

Bruno

Banfi's picture

Hi Kunal,

I installed and I'm checking today...

Thanks

Banfi's picture

After patch the job failed:

The job failed with the following error: The operation failed because the vCenter or ESX server reported that the virtual machine is busy.

Kunal.Mudliyar's picture

Is it happening with all the VM`s or a particular VM?

Also try http://www.symantec.com/docs/TECH129724

 

Technical Support

Symantec

SOLUTION
Banfi's picture

I have 79 servers, but just 2 or 3 servers had this problem. It's not a Problem, because the backup was done, but the job finished with exceptions... It's so bored to explain for audits. :)

CraigV's picture

...if you know what those exceptions are (ie. they are constant), put in exclusions for them.

Thanks!

Alternative ways to access Backup Exec Technical Support:

https://www-secure.symantec.com/connect/blogs/alte...

Kunal.Mudliyar's picture

Banfi,

Its good that the jobs are not failing.

Sometimes Exceptions come if application GRT is enabled in the backup job and it come across a VM where that application is not installed.

 

Technical Support

Symantec

Banfi's picture

I did a test (http://www.symantec.com/docs/TECH129724) with just one server and the job finished successfully. I will wait until friday.

About exclusions, how work that?

Tks guys!

Kunal.Mudliyar's picture

Do you mean exclude VMS from the host or exclude disk fom the Vms?

Technical Support

Symantec

Banfi's picture

Now it's working... Thanks so much everybody!!!

After more that 1 years the problem fixed.

CraigV's picture

...not sure how the post that was marked helped...could you please rather post the actual solution for future reference?

Thanks!

Alternative ways to access Backup Exec Technical Support:

https://www-secure.symantec.com/connect/blogs/alte...