Video Screencast Help
Give us your opinion and win with Symantec! Please help us by taking this survey to tell us about your experience with Symantec Connect, so that we can continue to grow and improve.  Take the survey.

External Drives Not Coming Online

Created: 24 Oct 2012 | 2 comments

Hello all,

We have Backup Exec 2012 version 14.0 rev 1798 (32-bit) running on Windows Server 2003 SP2. We use a rotation of 5 external USB hard drives as backup media. Since the server that runs Backup Exec does not have USB 2.0, the external drives are shared from a Lacie Ethernet Disk. Once I set up the drives with their own drive letter on the Lacie, there had been no issues with hard drive rotation for over 8 months. Every morning I would unplug the previous days disk and plug in the current days. Then a simple right click on the drive in the storage tab to remove the check from 'Offline', and everything would be ready to go.

Until recently, that is. About a week and a half ago, this procedure stopped working. Now, when I uncheck the 'Offline' for any drive, I immediately get a 'Drive is offline' error message. Restarting the services will not recognize the drive as online. Restarting the Lacie, then trying to uncheck 'Offline' produces the same result. I must restart the Lacie, then restart the Backup exec services in order to get the drive online. What was once a 1 minute job every morning has now turned into 10 minutes. Nothing has changed in any way that would cause this, that I know of. 

I was wondering if anyone else had run into this problem, or may be able to help me in any way at all. I learn a lot from these forums, but was unable to find any situation similar to this. 

Comments 2 CommentsJump to latest comment

Nasharat Maner's picture

Before unplugging the drive, try disabling or pausing the drive. Insert new drive and un-check pause/disable option.

Un-checking the offline option, never guaranties if storage device is actually online and can function properly. Recent release of backup Exec gives a warning message about the same.

jrichards's picture

Thank you very much for the response. I will try that when I switch the drives today and report back.