Video Screencast Help

HOW TO - configure a SAN based Tape Drive and Libr on a 5220 Appliance

Created: 20 Jan 2013 • Updated: 26 Jan 2013 | 3 comments
ESM_Admin's picture
This issue has been solved. See solution.

Hello Techies,

Could someone please provide a step by step guide on how to configure a SAN based Tape Drive and Libr on a 5220 Appliance configured as a Media Server to a traditional Master Server.

NBU v7.5

5220 -v2.5

I understand that zoning of tape drive and libr is required but how to go about selecting the HBA port and locating a WWPN from the appliance to zone and the following steps.

thank you to those who reply.

-ESM

Comments 3 CommentsJump to latest comment

sazz.'s picture

Hope you have the SAN switch in place and below will be the configuration:

1) Connect the appliance FC cable to the SAN switch. Read page 95 of adming guide about "backup to tape support for Netbackup Appliances"
On Netbackup 5200 slot 3 is always used for connection to a tape library(tape out)

2) The library and drives should already be connected to the SAN switch.

3) Once you have done the above connection you have to do zoning.

 I understand that zoning of tape drive and libr is required but how to go about selecting the HBA port and locating a WWPN from the appliance to zone and the following steps.

Normally when a HBA is connected to Switch you can see the HBA in the san switch itself to do the configuration. If you want to see the wwn on appliance do the below stpes

On the appliance go to Manage->FiberChannel->Show

FC HBA card(s) are configured correctly.
**** FC HBA Cards ****
05:00.0 Fibre Channel: QLogic Corp. ISP2532-based 8Gb Fibre Channel to PCI Express HBA (rev 02)
05:00.1 Fibre Channel: QLogic Corp. ISP2532-based 8Gb Fibre Channel to PCI Express HBA (rev 02)

**** Drivers ****
qla2xxx     is loaded
windrvr6    is not loaded

**** Ports ****
Bus ID  Slot  Port WWN                Status        Mode        Speed    Remote Ports
05:00.0 Slot3 21:00:00:xx:xx:xx:xx:xx Linkdown      Initiator   8 gbit/s      
05:00.1 Slot3 21:00:00:xx:xx:xx:xx:xx Linkdown      Initiator   8 gbit/s      

Once zoning and configuration is done do the Scan

On the appliance go to Manage->FiberChannel->Scan and you should be able to see the configuration.

Run the device configuration wizard on the master server to configure the robot and devices the way you do in normal setup.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

SOLUTION
Mark_Solutions's picture

The 5220 ships with all ports in the correct mode for Tape and VMWare backups so take you pick which ports to use for which - just dont mix tape and VMWare on the same ports.

The CLISH will show you the WWN's - just go to Manage - FibreChannell - Show to see which is which

After thet are zoned do Manage - FibreChannel - Scan to rescan the ports after which the Show caommand should show the tape drives and robotics

Easiest then to use an admin console and just run the device configuration wizard against it

Hope this helps

Authorised Symantec Consultant

Don't forget to "Mark as Solution" if someones advice has solved your issue - and please bring back the Thumbs Up!!.

ESM_Admin's picture

Thx sazz and Mark, your posts were very helpful and just what I needed to know.