Video Screencast Help
Symantec to Separate Into Two Focused, Industry-Leading Technology Companies. Learn more.

pvlsvr.exe stuck in starting at startup and networking is down

Created: 27 Nov 2013 | 6 comments

Hello

we are using BE2010 r3 on win2003 32bit sp2 server. We have observed a strange thing in backup exec mentioned below.

1. The device and media service is stuck on starting status not able to kill it either. We tried to reboot and it is still same thing it will not kill it.

2. if we want to use our windows networking and when we try to type ipconfig in command prompt ....it will hang the and the cursor just blinks

3. after doing some research  we found nortel vpn software on our server and once we uninstalled it, everything started working fine.

4. can anyone tell me if anyone has seen this before or can this be a port conflict.

5. does anyone know which port pvlsvr.exe uses can this be changeable

Thank you

Operating Systems:

Comments 6 CommentsJump to latest comment

CraigV's picture

Hi,

The link below details what ports are used by BE:

http://www.symantec.com/business/support/index?page=content&id=TECH49563

You can try changing the port that the service uses, but you have to make sure the system is stable before you continue using it.

Thanks!

Alternative ways to access Backup Exec Technical Support:

https://www-secure.symantec.com/connect/blogs/alte...

WikiDonor's picture

Hello CraigV

the article you shared it has all the services except pvlsvr.exe device and media service.

If you find my comment informative and helpful please mark the post as resolved.

CraigV's picture

From a command prompt, type: netstat -b and see what port pvlsrv.exe is using.

Thanks!

Alternative ways to access Backup Exec Technical Support:

https://www-secure.symantec.com/connect/blogs/alte...

Vishal Shinde's picture

Backup Exec device and media do not use any specific port; it binds to a dynamically available port in the specified port range.

On services start-up, the Backup Exec Device and Media service will only start if the SQL Server (BKUPEXEC) service is already started. On the Windows side, the pvlsvr.exe will not successfully launch if the Windows RPC service is not running.

Probably the root issue may be related to the SQL or Windows RPC.

Regards,

S

Vishal Shinde

Sr.Learning Consultant

Symantec Education Services

WikiDonor's picture

Hello Sasha2008

I checked the sql service is up and running at startup but device and media is in starting status. I also checked the RPC service and it seems be also running. But why we are not getting same problem when we uninstall the nortel vpn software and reboot.

If you find my comment informative and helpful please mark the post as resolved.

CraigV's picture

...best bet is to check what port range (if it uses a range) that the Nortel VPN software uses and see if you can change that port.

Thanks!

Alternative ways to access Backup Exec Technical Support:

https://www-secure.symantec.com/connect/blogs/alte...