Video Screencast Help

Robotic library problem

Created: 13 Jan 2013 | 7 comments

While trying to configure NBU 6.5.6 from scratch(I know it is eol)on Win 2008 R2, it seems I can't configure it correctly.

The architecture is as follows:

HP server installed with Win 2008 R2 connected with FC to StorageTec SL 500.

2 HP LTO 4 drives are in the robot connected to NetApp filer with FC.

I'm using NDMP only for backup policies.

After a crash in the system I'm installing everything from scratch.

When adding the robot as storage device it's detected with Bus 0 Lun 0 and target 0

And when trying to import media the job hangs with the foloowing:

 

13-Jan-13 17:45:22 - begin Import
13-Jan-13 17:45:23 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:45:23 - requesting resource IGH800
13-Jan-13 17:45:23 - granted resource IGH800
13-Jan-13 17:45:23 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.000
13-Jan-13 17:45:25 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:45:25 - mounting IGH800
13-Jan-13 17:45:32 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = Robot operation failed     
13-Jan-13 17:45:32 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.000:Archive:IGH800
13-Jan-13 17:46:07 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.000:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 17:48:08 - granted resource IGH800
13-Jan-13 17:48:08 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 17:48:09 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:48:09 - mounting IGH800
13-Jan-13 17:48:15 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 17:48:15 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 17:48:56 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 17:50:57 - granted resource IGH800
13-Jan-13 17:50:57 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 17:50:58 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:50:58 - mounting IGH800
13-Jan-13 17:51:03 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 17:51:03 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 17:51:38 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 17:53:39 - granted resource IGH800
13-Jan-13 17:53:39 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 17:53:40 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:53:40 - mounting IGH800
13-Jan-13 17:53:51 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 17:53:51 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 17:54:27 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 17:56:28 - granted resource IGH800
13-Jan-13 17:56:28 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 17:56:30 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:56:30 - mounting IGH800
13-Jan-13 17:56:35 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 17:56:35 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 17:57:17 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 17:59:17 - granted resource IGH800
13-Jan-13 17:59:17 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 17:59:18 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 17:59:18 - mounting IGH800
13-Jan-13 17:59:24 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 17:59:24 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 18:00:02 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 18:02:02 - granted resource IGH800
13-Jan-13 18:02:02 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 18:02:03 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 18:02:03 - mounting IGH800
13-Jan-13 18:02:14 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 18:02:14 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 18:02:53 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
13-Jan-13 18:04:44 - Error bpimport(pid=4616) Status = termination requested by administrator.       
13-Jan-13 18:04:49 - end Import; elapsed time: 00:19:27
termination requested by administrator(150)
13-Jan-13 18:04:54 - granted resource IGH800
13-Jan-13 18:04:54 - granted resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001
13-Jan-13 18:04:55 - started process bptm (5480)
13-Jan-13 18:04:55 - mounting IGH800
13-Jan-13 18:05:00 - Error bptm(pid=5480) error requesting media, TpErrno = No robot daemon or robotics are unavailable 
13-Jan-13 18:05:00 - current media IGH800 complete, requesting next resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800
13-Jan-13 18:05:44 - awaiting resource HP.ULTRIUM4-SCSI.001:Archive:IGH800 A pending request has been generated for this resource request.
Operator action may be required. Pending Action: No action.,
Media ID: IGH800, Barcode: IGH800, Density: hcart, Access Mode: Read,
Action Drive Name: N/A, Action Media Server: N/A, Robot Number: N/A, Robot Type: NONE,
Volume Group: 000_00000_TLD, Action Acs: N/A, Action Lsm: N/A
 
I than cancell the job, is the robot not configuer properly?
 

Comments 7 CommentsJump to latest comment

Nagalla's picture

hi,

what is the out put of Below commands from the Master server/ I am assuming the master server is the control host for the NDMP Drives.

set_ndmp_attr -verify [ndmp-server-host]

set_ndmp_attr -probe [ndmp-server-host]

tpconfig -d 

tpautoconf -t

vmoprcmd -d

Marianne's picture

Win 2008 R2 is only supported as from NBU 7.0.
Only Win 2008 x64 (non-R2) is supported as media server (as from 6.5.2) and as master as from 6.5.4.
W2008 R2 is only supported as Client as from 6.5.5.
See NetBackup 6.x Operating System Compatibility Guide

 

Supporting Storage Foundation and VCS on Unix and Windows as well as NetBackup on Unix and Windows
Handy NBU Links

Danny Guttman's picture

Thanks for your help!

Master server controls the robotic library, the 2 tapes are connected directly to the NetApp filer with FC.

Win 2008 R2 supports v. 6.5.6. it's installed as a patch after orignal installation of 6.5.

I print out all coomand in a the attached txt file, I think it's a path to the robot that is missing you can see it in the tpconfig -d output.

 

 

AttachmentSize
New Text Document.txt 6.56 KB
Marianne's picture

 

Win 2008 R2 supports v. 6.5.6.

No it does not.

Only W2008 R2 client is supported as from 6.5.5.

See p 28 for W2008 Client Support and p.29 for W2008 Server Support in NetBackup 6.x Operating System Compatibility Guide

Supporting Storage Foundation and VCS on Unix and Windows as well as NetBackup on Unix and Windows
Handy NBU Links

Nagalla's picture

 

Currently defined robotics are:
  TLD(0)     SCSI coordinates = MISSING_PATH:559000203533

you have robot missing..

check the robot connectivity in OS level is fine or not.

and also check from scan command if you are able to see the Robot or not.

Danny Guttman's picture

I checked and I do have it configuerd but not properly I guss.

I have been working with Win server 2008 R2 and NBU 6.5.6 for more than 3 years!

 

Capture.JPG robot.jpg
Nagalla's picture

its not showing anything wrong,

Do this, 

delete your Robot and Drives

Restart Netbackup

configure it again from GUi->Device configuration wizard.

and see how it works.