Video Screencast Help
Symantec to Separate Into Two Focused, Industry-Leading Technology Companies. Learn more.

SEPM 12.1.2 fresh install: database connection error

Created: 24 Apr 2013 • Updated: 24 Apr 2013 | 20 comments
This issue has been solved. See solution.

Hi,

I'm trying to install SEPM 12.1.2 on a W2K8 R2 server with an embedded database.

During the creation of the embedded database via the wizard I get a "failed to connect to the database. Please make sure your login and password are correct".

I don't understand that message as the database's just been created.

I also found this in the install_log file:

MainFrame >> configureDB > Creating database failed. SEPM's error code is [-2000]. Error message is [Embedded database is not started.].
Connection refused: connect
Embedded database is not started.java.lang.Exception: Embedded database is not started.
 
Thanks in advance for your help !
Regards,
Eric
 

 

 

Operating Systems:

Comments 20 CommentsJump to latest comment

W007's picture

hello,

As per error you have put wrong user name and password.

Can you share error snap shot

Did the Embedded database services are starting mode ?

 

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.

consoleadmin's picture

Read it

Migration from SEP 11 to SEP 12.1 wizard terminates without warning. In install_log.err "Creating database failed. SEPM's error code is [-2000]"

Article:TECH170216  |  Created: 2011-09-23  |  Updated: 2012-07-28  |  Article URL http://www.symantec.com/docs/TECH170216

 

Thanks.

EBoucq's picture

Hi Manish,

 

Thanks for your answer.

 I understand the message but as it's a fresh install with a new password created during the installation, how could it be a "wrong" password ?

 Regards,

Eric

 

sepm.JPG
W007's picture

Check the Embedded database services are starting or not in services.msc

 

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.

consoleadmin's picture

How much disk space avaialbe in your system drive where you install SEPM?

Thanks.

EBoucq's picture

Yep, all the services are started.

I can't find any MSIxxxx.log file

technical_specialist's picture

Check the comment of iman D from the below thread

https://www-secure.symantec.com/connect/forums/failed-connect-sql-database-during-sepm-instalation

Iman Comment

my problem was solved. It was about my sem5 password. when I meet complexity requirement of password for sem5 database the error was gone and installation was successfully finished!:smileysurprised:
 
anyway in MR1 when your password dose not meet complexity requirement, the clear message explained to us about complexity, but in MR2 I think the message was so miss guide us.
EBoucq's picture

I have 48 GB available on the drive where I'm installing SEPM.

W007's picture

hello,

Can you post catalina.out and scm-server-0.log

 

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.

W007's picture

hello,

Try to repair SEPM console for add remove programe

 

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.

EBoucq's picture

I checked it but it seems that it's more about SQL database. Mine is embedded one.

W007's picture

Check the scm-server-0.log in Program Files\Symantec\Symantec Endpoint Protection Manager\Tomcat\Logs

also try to repair SEPM

 

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.

Ambesh_444's picture

Hello,

 

Verify if there is any running instance of dbsrv9 in the Task Manager > Processes tab. If yes, then end that process

Start the Embedded database service. ( If this does not resolve the issue, then follow the steps listed below )

Go to "C:\Program Files\Symantec\Symantec Endpoint Protection Manager\db\" and rename sem5.log to sem5.log.old

Click Start, click on Run and Type "CMD" then click OK

In the Command Prompt type: "CD C:\Program Files\Symantec\Symantec Endpoint Protection Manager\ASA\win32\" and press Enter this will change directories to the folder containing dbsrv9.exe.

To force the recreation of sem5.log. Type: "dbsrv9 -f "C:\Program Files\Symantec\Symantec Endpoint Protection Manager\db\sem5.db" and press Enter

Click Start, click on Run and Type "services.msc" then click OK and start the Symantec Embedded Database Service

Start the Symantec Endpoint Protection Manager service

 

 

Thank& Regards,

Ambesh

"Your satisfaction is very important to us. If you find above information helpful or it has resolved your issue. Please don't forget to mark the thread as solved."

EBoucq's picture

It might be a stupid question as SEPM uses apache but: I realize there's a wsus server with Windows Internal database (service) on the same server.

Could it be a problem ?

 

Thanks.

Mithun Sanghavi's picture

Hello,

There would be no issues affecting WSUS.

Infact, you are doing a good job of Migrating to the Latest version of SEP 12.1.

WSUS uses IIS and SEP 12.1 does not use IIS, it uses Apache.

There is no inherent incompatability.  I do, however, recommend monitoring for performance. 

Both SEPM and WSUS will be competing for the same resources (network ports, bandwidth, CPU cycles, hard drive space) while keeping your environment up-to-date. 

If you have a very large environment and there are any signs that WSUS or SEPM is struggling to keep up with its job, it would be a good idea to move each to a dedicated server.  The best admins take stability and security very seriously, and ensure that the tools which look after that (SEPM and WSUS) have plenty of resources to do their job right.

Hope that helps!!

Mithun Sanghavi
Senior Consultant
MIM | MCSA | MCTS | STS | SSE | SSE+ | ITIL v3

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.

EBoucq's picture

OK. So I think I found out what was wrong. I edited the hosts file and realize that the loopback entry 

127.0.0.1 locahost   was commented (#). I got rid of the # and the installation went fine !

No idea why it was like that though.

Thanks everybody for your help !

 

SOLUTION
Mithun Sanghavi's picture

Hello,

Thanks for updating all of us with the solution.

Nice to hear the issue is resolved.

Mithun Sanghavi
Senior Consultant
MIM | MCSA | MCTS | STS | SSE | SSE+ | ITIL v3

Don't forget to mark your thread as 'SOLVED' with the answer that best helped you.