Video Screencast Help

Symantec Document for Exchange Disaster Recovery / Global Cluster ?

Created: 14 Apr 2010 • Updated: 18 Aug 2010 | 16 comments
Zahid.Haseeb's picture
This issue has been solved. See solution.

is there any ""Symantec online Document for Exchange Server Disaster Recovery / Global Cluster "" available ?

Comments 16 CommentsJump to latest comment

Zahid.Haseeb's picture

i have already read the PDF ( http://sfdoccentral.symantec.com/sf/5.1/windows/pdf/SFW_HA_DR_Exch2003_Solutions.pdf )

i actually created local cluster successfully. i am facing problem in creating secondary side/Disaster recovery site cluster.

1.) would you please give me specific help for secondary site cluster / Disaster recovery site cluster.
2.) How can i install exchange to the secondary site cluster / Disaster recovery site cluster.

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

David Veber's picture

Zahid,

I have read other posts that state you are running 5.0, The solution guides are diffrent for diffrent versions. Use this guide if you are using 5.0
http://sfdoccentral.symantec.com/sf/5.0/windows/pdf/SFW_HA_DR_Exch_Solutions.pdf

As for help with installing the guide should get you through it. If there is a particular area where you are stuck or a wizard is failing we could assist that way.

Generally you do the following. Setup SFW-HA, Configure the cluster, Setup vvr using the DR wizard, install exchange with dr switch(run the exchange server setup wizard and install exchange when it tells you to), do the same on additional nodes, run the dr wizard again to setup the service group, then run it a third time to setup replication and GCO.

It would be best to just follow the guide and specify where you have having an issue.

David V

David Veber
Business Critical Engineer, Symantec Corporation
SOLUTION
Zahid.Haseeb's picture

Thanks David. I will go through in it and will get back to you if face problem.

Thanks again David

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

Zahid.Haseeb's picture

one more thing

As you said
""Generally you do the following. Setup SFW-HA, Configure the cluster""

When i go to configure cluster do i have to create the cluster with different name and different cluster ID ?

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

David Veber's picture

Yes,  using GCO is basically linking 2 seperate clusters.

David Veber
Business Critical Engineer, Symantec Corporation
Zahid.Haseeb's picture

Hi David 
As you said
""""Generally you do the following. Setup SFW-HA, Configure the cluster, Setup vvr using the DR wizard, install exchange with dr switch(run the exchange server setup wizard and install exchange when it tells you to), do the same on additional nodes, run the dr wizard again to setup the service group, then run it a third time to setup replication and GCO.""""

I created Cluster of 2 nodes at secondary side.then ran the VVR security security wizard from primary site as the below picture shows. After that i ran the """"Configure a Disaster Recovery"""" wizard successfully.

Between the """"Configure a Disaster Recovery"""" wizard i have to finish and install the exchange on secondary site. before installing exchange i have to rename the Exchange node to the virtual name via """"Exchange Server setup wizard"""" so that i can install exchange on secondary site with the disasterrecovery switch.....But here i am facing the below problem while renaming the node to virtual name via """"Exchange Server setup wizard"""" wizard.

 

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

Zahid.Haseeb's picture

This problem is resolved.
When i saw the logs i found actually i did not install IIS service at the secondary nodes

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

Zahid.Haseeb's picture

After fixing the above problem i am facing again same problem on the same place where i was facing the last problem. The snap is attached below and also i attached the logs but with different errors

At the end of the above wizard i faced the below logs

2010/04/19 16:44:51 VCS INFO V-16-13-10000 ---------------------------------------- LOG STARTED ----------------------------------------

./Setup.cpp:CSetupApp::CreateLogFile[0438]
2010/04/19 16:44:51 VCS ERROR V-16-13-10029 Service MSExchangeSA is not installed.
./Util.cpp:CUtil::IsExchangeInstalled[1356]
2010/04/19 16:44:51 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/19 16:44:53 VCS INFO V-16-13-10035  ---- Build VxVM volume list ---- 
./ExchMountInfo.cpp:CExchMountInfo::RefreshMountInfo[0674]
2010/04/19 16:44:53 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/19 16:44:53 VCS INFO V-16-13-10015 Adding adapter Public.
./Setup.cpp:CSetupApp::_PreparePublicAdapterList[0880]
2010/04/19 16:44:55 VCS INFO V-16-13-10017   ----  User selected option 0  ----  
./OptionsPage.cpp:COptionsPage::OnWizardNext[0418]
2010/04/19 16:44:55 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/19 16:44:55 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/19 16:44:59 VCS ERROR V-16-13-6150 The Primary Node Name for Search NODE1
./ClusterSelectionPage.cpp:CClusterSelectionPage::OnWizardNext()[0209]
2010/04/19 16:44:59 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/19 16:44:59 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/19 16:44:59 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryStringValue[0585]
2010/04/19 16:45:00 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE1 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/19 16:45:00 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE2 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/19 16:45:00 VCS INFO V-16-13-4417  Exchange Setup Wizard detected one or more failover nodes in the cluster for the selected EVS. To add additional failover nodes for the same EVS, choose to add additional nodes from the Exchange Setup Wizard.
 
./EVSSelectPage.cpp:CEVSSelectPage::OnWizardNext[0541]

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

David Veber's picture

Something doesnt look right in that screen shot, Are you choosing "Create a failover node for Exchange disaster recovery setup"?

What happens when you click OK on that message?

David Veber
Business Critical Engineer, Symantec Corporation
Zahid.Haseeb's picture

When i click on OK I am  getting a message like below, and when i click on view log i faced the error which i mentioned above 

Yes i am choosing the 3rd option """Create a failover node for Exchange disaster recovery setup""", There is also a 2nd option which is disabled and the 1st option is like """"create a new virtual server of exchange""""

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

Zahid.Haseeb's picture
I CHECKED AND FIND THAT I HAVE A SERVICE GROUP ONLINE FOR GLOBAL CLUSTER AT PRIMARY SITE WHICH I TOOK OFFLINE AND NOW FACED SOME DIFFERENT ERROR IN THE LOGS

THE BELOW LOGS SHOWING ME THAT NODE1 AND NODE2 IS NOT PRESENT....OFFCOURCE THEY BOTH WILL NOT BE PRESENT BECAUSE THEY BOTH ARE THE PART OF PRIMARY SITE CLUSTER(NODE1 AND NODE2). WHEN I FORMED THE SECONDARY SITE CLUSTER I JUST ADD THE NODES WHICH ARE FOR  SECONDARY SITE( NODE3 AND NODE4)  

///////////////////////////////////////////////////////

ExchInstaller log file last updated at :
2010/04/19 16:51:01 
///////////////////////////////////////////////////////
 
2010/04/19 16:51:01 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE1 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/19 16:51:01 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE2 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/19 16:51:01 VCS INFO V-16-13-4417  Exchange Setup Wizard detected one or more failover nodes in the cluster for the selected EVS. To add additional failover nodes for the same EVS, choose to add additional nodes from the Exchange Setup Wizard.
 
./EVSSelectPage.cpp:CEVSSelectPage::OnWizardNext[0541]
///////////////////////////////////////////////////////
ExchInstaller log file last updated at :
2010/04/20 13:05:57 
///////////////////////////////////////////////////////
 
2010/04/20 13:05:57 VCS INFO V-16-13-10000 ---------------------------------------- LOG STARTED ----------------------------------------
./Setup.cpp:CSetupApp::CreateLogFile[0438]
2010/04/20 13:05:57 VCS ERROR V-16-13-10029 Service MSExchangeSA is not installed.
./Util.cpp:CUtil::IsExchangeInstalled[1356]
2010/04/20 13:05:57 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/20 13:05:59 VCS INFO V-16-13-10035  ---- Build VxVM volume list ---- 
./ExchMountInfo.cpp:CExchMountInfo::RefreshMountInfo[0674]
2010/04/20 13:05:59 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/20 13:05:59 VCS INFO V-16-13-10015 Adding adapter Public.
./Setup.cpp:CSetupApp::_PreparePublicAdapterList[0880]
2010/04/20 13:06:03 VCS INFO V-16-13-10017   ----  User selected option 0  ----  
./OptionsPage.cpp:COptionsPage::OnWizardNext[0418]
2010/04/20 13:06:04 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/20 13:06:04 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/20 13:06:23 VCS ERROR V-16-13-6150 The Primary Node Name for Search NODE2
./ClusterSelectionPage.cpp:CClusterSelectionPage::OnWizardNext()[0209]
2010/04/20 13:06:23 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/20 13:06:23 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/20 13:06:23 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryStringValue[0585]
2010/04/20 13:06:24 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE1 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/20 13:06:24 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE2 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/20 13:06:24 VCS INFO V-16-13-4417  Exchange Setup Wizard detected one or more failover nodes in the cluster for the selected EVS. To add additional failover nodes for the same EVS, choose to add additional nodes from the Exchange Setup Wizard.
 
./EVSSelectPage.cpp:CEVSSelectPage::OnWizardNext[0541]
///////////////////////////////////////////////////////
ExchInstaller log file last updated at :
2010/04/20 13:08:25 
///////////////////////////////////////////////////////
 
2010/04/20 13:08:25 VCS INFO V-16-13-10000 ---------------------------------------- LOG STARTED ----------------------------------------
./Setup.cpp:CSetupApp::CreateLogFile[0438]
2010/04/20 13:08:25 VCS ERROR V-16-13-10029 Service MSExchangeSA is not installed.
./Util.cpp:CUtil::IsExchangeInstalled[1356]
2010/04/20 13:08:25 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/20 13:08:26 VCS INFO V-16-13-10035  ---- Build VxVM volume list ---- 
./ExchMountInfo.cpp:CExchMountInfo::RefreshMountInfo[0674]
2010/04/20 13:08:26 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/20 13:08:26 VCS INFO V-16-13-10015 Adding adapter Public.
./Setup.cpp:CSetupApp::_PreparePublicAdapterList[0880]
2010/04/20 13:08:28 VCS INFO V-16-13-10017   ----  User selected option 0  ----  
./OptionsPage.cpp:COptionsPage::OnWizardNext[0418]
2010/04/20 13:08:28 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/20 13:08:28 VCS INFO V-16-13-10007 VCSE2KConfig home key does not exist.
./ExchRegistry.cpp:CExchRegistry::ReadVCSExchReg[0074]
2010/04/20 13:08:33 VCS ERROR V-16-13-6150 The Primary Node Name for Search NODE2
./ClusterSelectionPage.cpp:CClusterSelectionPage::OnWizardNext()[0209]
2010/04/20 13:08:33 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/20 13:08:33 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryDWORDValue[0745]
2010/04/20 13:08:33 VCS ERROR V-16-13-10016 Windows API RegQueryValueEx failed with error code 2.
./LibRegistry.cpp:CLibRegistry::ReadRegistryStringValue[0585]
2010/04/20 13:08:34 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE1 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/20 13:08:34 VCS ERROR V-16-13-10025 System NODE2 does not exist in the list.
./Util.cpp:CCluster::LookupSystem[0315]
2010/04/20 13:08:34 VCS INFO V-16-13-4417  Exchange Setup Wizard detected one or more failover nodes in the cluster for the selected EVS. To add additional failover nodes for the same EVS, choose to add additional nodes from the Exchange Setup Wizard.
 
./EVSSelectPage.cpp:CEVSSelectPage::OnWizardNext[0541]

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

David Veber's picture

Zahid,

Could you post a screen shot of the Service groups In VCS on the primary site and then another from the secondary site.

At this point it may be best to open a case to further investigate this in a webex. What is sounds like to me is that you do not have 2 seperate clusters, the wizard is saying not to do what you are doing and to use the add additional nodes option to add the nodes to the SG.

Thanks,

David V

David Veber
Business Critical Engineer, Symantec Corporation
Zahid.Haseeb's picture

i have two clusters. node1 and node2 is from cluster1 and node3 and node4 is from another cluster and with even different cluster ID's both have....

one more thing , i can successfully switch over local cluster from node1 to node2......

What i have come to know that cluster2 which is secondary side cluster have 2nodes which are node3 and node4 are not able to find the primary side nodes thats why i am facing the above error...

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

Zahid.Haseeb's picture

David i attached the logs for your reference

Node1  (Primary Site)
Node2  (Primary Site)
Node3  (Secondary Site)
Node4   (Secondary Site)

AttachmentSize
vxexplorerLOGS.zip 23.75 MB

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com

Zahid.Haseeb's picture

After consultation with symantec my problem is resolved.

On nodes NODE3 and NODE4.
Delete the following registry key 
hklm\software\veritas\vcs\exchconfig

On nodes NODE1 and NODE2
Delete the following registry keys
hklm\software\veritas\vcs\exchconfig\evs\evsmail\systems\NODE3
hklm\software\veritas\vcs\exchconfig\evs\evsmail\systems\NODE4

Actually when i was going to install the Exchange Server on Node3 and 4 which was the expected nodes of Secondary Site/DR Site but faced the above mentioned error. So what was happening actually the registry was exist of the past Exchange which i installed in past on the machines but i also removed but the registry was not deleted of the past exchange from the registery. So i removed the above registery entries and my problem resolved.

Thanks all who contributed with me to help

Any comment will be appreciated. Mark as Solution if your query is resolved
__________________
Thanks in Advance
Zahid Haseeb

zahidhaseeb.wordpress.com