Video Screencast Help

Tape Media Frozen

Created: 20 Nov 2012 • Updated: 06 Feb 2013 | 9 comments
This issue has been solved. See solution.

I hit the problem when using tape drivers come with windows server 2008 R2 and server attached the physical tape drive of IBM LTO4. The media label will not  update when inserted the tape into the tape drive. Therefore, i can view the media label is the previous inserted tape through device monitor.

As an result, netbackup show the incorrect media label and freeze the tape after backup. It caused the tape cannot backup on next time. However, it is not happend on windows server 2003. In windows 2003 i have to install ibm tape driver [ for example IBMTape.x64_6209.zip and IBMTape.x86_6203.zip]

Anyone experience this problem and has a solution ?

 

Comments 9 CommentsJump to latest comment

Nagalla's picture

hi,

just try inventory once and make sure all library contents are updated, and check again..

if you still have the issue, we may need to look into barcode rules and media lables.

Anthony Tsang's picture

Hi

However, it does not happen on Virtual tape library(VTL) even the OS is windows 2008 R2 and without inventory 

It only happen on windows 2008 R2 with physical tape drive or library. The workaround solution is bpdown and bpup on media server.  

Nagalla's picture

yes, you may not see this on VLT becuase thier we dont have tape rotation .. 

but in Physical, ther is always tape rotation which needs to update though Inventory to EMM servers, about the latest contensts of library 

Anthony Tsang's picture

Hi,

 

But, how to explain it did not happen on windows 2003 server with physical tape driver?

 

Even i use barcode to recognize the media label in Tape Library model TS2900 (ibm product), this same problem also happened.

Nagalla's picture

first we need to sort out the current issue with win2008 R2 servers, then we can see what are the things differently happenig with the 2003 servers

did you get chage to do the inventary and test the backups?

Anthony Tsang's picture

The different between the windows 2003 and Windows 2008 R2 are the tape drivers.

In windows 2003 the tape driver are downloaded from ibm

In windows 2008 the tape driver are come with OS

I mentioned in my real case, the tape library model TS2900 have done the inventory before backup. However, the frozen action will happen on it

Mark_Solutions's picture

Have you tried the latest IBM drivers and made sure that your firmware is up to date?

Always best to get the latest drivers from the manufacturer - and also make sure the HBA connecting to it is also using the manufacturers latest drivers too..

http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=ssg1S4000784

The IBMTape.x64_w08_6233 set for 2008 were updated just a few days ago by the looks of it

You do need to register to download it

Hope this helps

Authorised Symantec Consultant

Don't forget to "Mark as Solution" if someones advice has solved your issue - and please bring back the Thumbs Up!!.

SOLUTION
Marianne's picture

I agree with Mark - Symantec recommends that manufacturer's drivers be used.

Extract from HCL:

For 64-bit Windows systems, the manufacturer's most recent tape driver should be used.

Supporting Storage Foundation and VCS on Unix and Windows as well as NetBackup on Unix and Windows
Handy NBU Links

Sathish Kumar R's picture

Please go ahead & update the latest driver version . Also Please update the latest firmware update for the tape Library & Master server too .

Regards,

Sathish