Video Screencast Help

Unable to create disk storage in Backup Exec 2012

Created: 21 Jan 2014 | 14 comments

Hi all, hope someone can help. Long story short, we had to change some domain passwords on users and in doing so, the backup no longer runs. Upon further research, the disk was being "seen" as offline, even though this NAS (a QNAP device) is accessible, there is plenty of storage, and I can browse to it as the domain admin from the server that Backup Exec is installed. I can also get to it as the domain user that was originally running the backup job.

So, after tinkering with things, I just decided to delete the jobs and storage device (nothing was working that I came across under Symantec forums/KBs) and I am now stuck on trying to setup the storage device again from scratch. Every time I try to configure it, it keeps failing. I get the error and screenshot of:

Unable to create the disk storage.

The Backup Exec service account does not have read and write permissions on the remote computer on which the network share is located. The Backup Exec service account that requires these permissions is on the Backup Exec server that you want to access the network share.

You must give read and write permissions to the Backup Exec service account, and then try again.

screen.png

 

At this point, I do not know what to do. I've tried other locations to backup to, that hasn't worked. The product is updated from LiveUpdate and I have rebooted the Windows 2008 R2 Standard 64-bit server. I don't actually understand the part about the BE service account. What is that? Where would I be able to tell what that has permission to? To my knowledge we never had to create a specific AD user by this name to then use the product over the network. Can anyone help step me through what might be the problem? Plain and simple, it just seems to not see the NAS device over the network anymore. Thanks for any help...--Kirk

 

Operating Systems:

Comments 14 CommentsJump to latest comment

lmosla's picture

When you add the server are you adding it by 

clicking add on the servers tab

clicking on fileserver

input the ip address/hostname 

kirk.chapman's picture

Hi there, Im not following you. I'm not trying to add a server. It is installed on the server already, I'm trying to add a storage device, under the main "Storage" tab and then start the "configure storage" wizard...

screen_0.png

Cap'n Kirk - MT

pkh's picture

The BESA which is the account used to start most of the BE services should have these privileges.

http://www.symantec.com/business/support/index?pag...

You should also add the BESA to the NAS as a local admin with full read/write access to the entire disk.

kirk.chapman's picture

PKH - I understand services running as users, local or domain, that you must define, etc., but as far as I can tell there isn't any specific BESA user running these services. I don not see anything created on this server specifically for Symantec. All the Backup Exec services are being ran under a local user as seen in the screenshot.

Like I said, we never created a local user on this server to run this product, and things have been running up to this point. Can you suggest what I need to do in order to get this to work? Sorry, I'm not a total noob but I think I need some help here from the ground up in getting storage setup and help with this BESA user. I mean, at what point would Symantec have asked to create this user or where would you even find this user created either on the server or in the program? Thanks --Kirk

screen_1.png

Cap'n Kirk - MT

pkh's picture

I don't know how you manage to do your backups. All the BE services except for the BE remote agent service should run under the BESA. You need to create a BESA and use it for your BE services

jibranraopk's picture

This link is not working

Jibran Rao

lmosla's picture

It looks like the first step is to recreate the BESA 

see:http://www.symantec.com/docs/HOWTO73286 and  http://www.symantec.com/docs/HOWTO73280

tvpijkeren's picture

Go to "Configuration and settings" > "Logon Accounts" > "Manage Logon Accounts".

Check to see if ur "System Logon Account" still has correct password.

If this doesn't solve it i would advise to reconfigure and check qnap to see if its connection with the activedirectory is still working correctly.

 

ahmednader2010's picture

hi kerk

i have the same problem and these comments didn't help me

please if you solved your problem tell me the solution

thanks

Moderator's picture

Hi All

Follow the Article "Disk storage is stuck in configuring state" : http://www.symantec.com/docs/TECH190949

There might be an Active Job Running in the Background which you might be able to See on the Console. If you look at the Task pane at the Bottom of the Console You would find an Active Job

Put all the Jobs on Hold You Would get an Info as There an Active Job Running. Target the Job and Kill it.

Issue Might Also Occur it the Server is Paused. Pause the Devices Under Storage Tab. Un-Pause and Restart the Backup Exec Services.

These Solution Should Work.

ahmednader2010's picture

thanks for the reply but that is not my problem

the storage can not be added

jibranraopk's picture

Hello All,

I have Installed Symantec Backup Exec 2012 on Microsoft Windows 2008 (Ent.), now I want to configure WD Sentinel DX4000 Network Storage Server with Backup Exec, but unbale to configure with following error message.

BackupExec.jpg

I already provide all permissions to destination folder, but still facing above mentioned error.

Please provide me solution.

Jibran Rao

jibranraopk's picture

use same Windows Logon credentials on both server machines

Jibran Rao

Benw1027's picture

When you say use same Windows Logon creds 

are you saying use the same for the

1)System i want to backup 

2) the Device i want to backup to