Sample Exam

250-251: Administration of High Availability Solutions for UNIX using Veritas Cluster Server 5.0


Back to Exam Details Page

Exam Details

Duration = 90 minutes (with Borderline survey included)
Passing score = 70%
Total items = 60 - 70

Answer each question then check the correct answers provided at the bottom of the page.
1. An application is required to remain online when a public network interface fails in a two-system VCS cluster.

Which hardware configuration is required to configure this behavior in VCS?
  • a. At least two public network interfaces must be present on each system
  • b. One network interface per system will work as long as two or more switches are present
  • c. VCS will fail over the application any time any network interface fails on a system
  • d. Multiple network interfaces must be on the same controller card on each system
2. Which command can be used to check existing license keys on a system?
  • a. vxprintlic
  • b. vxlicrep
  • c. vxlic
  • d. vxlicprint
3. You are installing VCS on a new four-node cluster. You will be running the installation program from a single node. The system administrators are concerned about system security and are unwilling to give you the administrative password. Instead, they want to enter the password once and then leave you alone to work.

What do you use to accomplish this?
  • a. telnet
  • b. ftp
  • c. ssh
  • d. sftp
4. VCS was installed using the script included with the product, but the option to configure VCS at a later time was chosen.

Which command can be used to configure VCS?
  • a. sfconfig -vcs
  • b. vcsconfig -all
  • c. installvcs -configure
  • d. installer -configvcs
5. Where are the llttab and gabtab configuration files located?
  1. a. /etc
  2. b. /etc/VRTSvcs/conf/config
  3. c. /opt/vrtsvcs/conf
  4. d. /var
6. All of the systems in a VCS cluster have two private heartbeat links and are connected to the public network, but the cluster does not have any available shared disks.

What would DECREASE the chances of the cluster entering jeopardy?
  • a. adding more shared storage
  • b. adding a quorum disk
  • c. configuring low priority heartbeat
  • d. configuring I/O fencing
7. What is the default value for service group type when adding a new service group using the GUI?
  • a. Hybrid
  • b. Failover
  • c. Parallel
  • d. Scalable
8. Which VCS feature allows the same application to be simultaneously started on different systems?
  • a. failover service group
  • b. hybrid service group
  • c. shared service group
  • d. parallel service group
9. A service group named SG1 has AutoFailOver disabled and all resources set to Critical.

Which command is needed to allow failover of the complete service group when a resource faults?
  • a. hares -modify SG1 AutoFailOver 1
  • b. hagrp -modify SG1 AutoFailOver 1
  • c. hares -change -grp SG1 AutoFailOver ON
  • d. hagrp -change SG1 AutoFailOver ON
10. A resource has the ResourceOwner attribute set to Marc. The resource has faulted.

Who can clear the fault?
  • a. any Cluster Administrator
  • b. any Cluster Guest
  • c. a UNIX user named Marc, with or without a VCS account
  • d. a UNIX user named Marc, who is a Cluster Guest
11. VCS needs to be patched on systems running in a production environment. There are two service groups currently running in a cluster that has two systems. VCS is to be stopped on all systems in the cluster in order to apply the patch without any application downtime.

What is the proper VCS command to accomplish this?
  • a. hastop -all
  • b. hastop -all -force
  • c. hasys -stop -force
  • d. hasys -stop
12. Where are messages about failed resources located?
  • a. /etc/VRTSvcs/log/engine_A.log
  • b. /opt/VRTSvcs/log/engine_A.log
  • c. /var/VRTSvcs/log/engine_A.log
  • d. /var/VRTS/log/engine_A.log
13. Which statement is true about patching VCS?
  • a. Nodes in the same cluster can be at different VCS patch levels
  • b. VCS can be patched while the cluster is running
  • c. The clustered application can remain running during VCS patching
  • d. VCS will propagate patches to all cluster nodes from one node
14. What is the location for active triggers?
  • a. /usr/local/triggers/bin
  • b. /usr/local/VRTSvcs/triggers
  • c. /opt/VRTSvcs/triggers/bin
  • d. /opt/VRTSvcs/bin/triggers
15. Which service group attributes control failover onto the least loaded system? (Choose two.)
  • a. SystemList
  • b. Prerequisites
  • c. SystemZones
  • d. DROP
  • e. Limits
  • f. Zones
16. Given the following main.cf extract:
Group webSG (
  SystemList = { SystemA=0, SystemB=1 }
  AutoStartList = { SystemB }
  )
MultiNICB webSGMNICB (
  Device @ SystemA = { nic0=0, nic1=1 }
  Device @ SystemB = {nic0=0 }
  NetworkHosts = { 10.10.1.1, 10.10.2.2 }
  )
IPMultiNICB webSGIP (
  BaseResName = webSGMNICB
  Address = 10.10.10.21
  NetMask = 255.0.0.0
  DeviceChoice = 1
  )
webSGIP requires webSGMNICB

If the service group is currently online on SystemB and nic0 on that system faults, where will the IP come online?
  • a. nic1 on SystemB
  • b. nic1 on SystemA
  • c. nic0 on SystemA
  • d. either nic0 or nic1 on SystemA
17. The group dependencies in a three-system VCS cluster are shown in the exhibit. All groups are failover service groups with AutoFailover enabled and all groups have the same SystemList and AutoStartList.

What must happen for GroupA to be online on SystemC?



  • a. GroupB must fail over to SystemC
  • b. GroupB must fail over to SystemB
  • c. GroupD must be taken offline on SystemC
  • d. GroupA must be switched to SystemC
18. What event trigger is called when a service group is unable to fail over?
  • a. failovernone
  • b. nofailover
  • c. sgnofailover
  • d. failover
19. The incomplete Oracle service group shown was added to an active two-system VCS cluster while Oracle was running. Oracle is running on SystemA and the service group is ONLINE when SystemA crashes.

What would be the resulting service group state on SystemB after SystemB takes over the Oracle service group?

  • a. ONLINE
  • b. FAULTED
  • c. AUTODISABLED
  • d. STALE_ADMIN_WAIT
20. Which resource types are supported by the virtual fire drill? (Choose three.)
  • a. NIC
  • b. IP
  • c. Mount
  • d. Volume
  • e. Proxy
21. What happens if you unlink a parent resource from a child resource in an online service group?
  • a. The parent resource faults and the service group fails over
  • b. The parent resource goes offline and the service group remains online
  • c. Both parent and child resources remain online
  • d. Both parent and child resources are taken offline
22. Which set of commands are needed to add a resource type named TypeA with a RestartLimit of 2 to a running cluster?
  • a. hatype ?add TypeA
        hatype ?modify TypeA RestartLimit 2
  • b. hares ?add TypeA
        hares ?modify TypeA RestartLimit 2
  • c. hatype ?add TypeA
        hatype ?set TypeA RestartLimit 2
  • d. hatype ?modify TypeA RestartLimit 2
        hatype ?add TypeA
23. You are adding a new system to an existing two-system cluster. The existing cluster uses directly connected heartbeats links.

What do you recommend be added to the configuration?
  • a. NIC trunking
  • b. redundant hubs
  • c. coordinator disks
  • d. crossover cables
24. Which steps are required to remove the service group named GroupA with resources within a running cluster?
  • a. remove the resource from the service group
        remove the links to the service group
        remove the service group
  • b. remove the service group
        remove the resources for the service group
        remove the system list for the service group
  • c. remove the systems from system list for the service group
        remove the service group
        remove the resources
  • d. remove the resources from the service group
        remove the links to the service group
        remove the service group
        remove the systems from the system list for the service group
25. A non-root UNIX user wants to run VCS commands but is prompted for a user name and password on every command.

What can the user do to fix this problem?
  • a. set the AllowCKIUsers attribute to true
    b. run halogin vcsusername password
    c. set the AllowNativeUsers attribute to true
    d. run hacli vcsusername password
Answers: 1-a, 2-b,3-c, 4-c, 5-a, 6-c, 7-b, 8-d, 9-b,10-a,11-b, 12-c, 13-c, 14-d, 15-b&e, 16-b, 17-a, 18-b, 19-b, 20-a&b&c, 21-c, 22-a, 23-b, 24-a,25-b

Contact the Symantec Certification Team

Can't find what you're looking for? If you have questions or need further assistance, send an email to global_exams@symantec.com.