Symantec Magyarországon
nemzetközi Symantec
termékek
vásárlás
terméktámogatás
security response
letöltések
partnerek
céginformáció
keresés
visszajelzés


© 1995-2008 Symantec Corporation.
All rights reserved.

Jogi közlemények
Adatvédelmi szabályzat


otthoni felhasználás

A hordozható számítógép

Nem találja az irodájában vagy az otthonában lévő mágneslemezeken, CD-ken és számítógépeken a dokumentumait? Jó lenne, ha a számítógépe mindenhová követni tudná Önt? A távoli hozzáférés lehetővé teszi egy merevlemez elérését, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik.
Íme a megoldás:


Ha Ön gyakran megy üzleti útra, túlórázik vagy internet kávéházakba jár a dokumentumait kinyomtatni, bizonyára nagyra értékelné, ha a fájljai mindenhová követnék. Kiderül azonban, hogy nem egyszerű többféle adathordozót használni, és az is könnyen megeshet, hogy egy otthon szükséges fájlt az irodában felejt, vagy fordítva. Minden sokkal egyszerűbb lenne, ha a merevlemezt becsúsztathatná a zsebébe…. A távoli hozzáférést speciálisan arra tervezték, hogy kielégítsék a számítógép hordozhatóságának igényét. Az IDC tanácsadó cég egy felmérése alapján a felhasználók által létfontosságúnak tartott információk 80%-a merevlemezen található. A mágneslemezek és egyéb adathordozók korlátozzák azokat, akik nagyobb fájlokat mozgatnak. Mivel a számítógépen lévő összes elem használatát engedélyezi, a távoli hozzáférés minden távoli felhasználó számára megoldást jelenthet.

Hogyan működik?
Az összes teendő csupán egy távoli számítógép elérése, melyen az azon lévő elemeket úgy használhatja, mintha a számítógép előtt ülne. A képernyőn megjelenik a távoli számítógép munkaasztala, ami után elérhetővé válnak a merevlemezen lévő fájlok és szoftverek. Használhatja az egeret, billentyűzetet, műveleteket hajthat végre, szoftvert tölthet le és megnyithat vagy módosíthat egy állományt. Ez a két számítógép közötti közvetlen kapcsolat specializált szoftveren alapul. A két számítógépet ugyanazzal a szoftverrel kell ellátni, és természetesen be kell kapcsolni a gépeket. Ha nincsenek helyi hálózattal összekötve, a kapcsolat az interneten keresztül jön létre. Amint a szoftver telepítésre kerül a munkaállomásokra, a felhasználók az IP számukkal azonosítják az elérni kívánt számítógépeket. A kapcsolat létrehozásához megadnak egy bejelentkezési nevet és egy jelszót.

Távoli hozzáférés: milyen célból?
Napjainkban már nem csak a nagyvállalatok igénylik ezt a technológiát. Ha gyakran van úton, és bizonyos dokumentumokat rendszeresen el kell érnie (ha például Ön egy egyetemi hallgatóként személyes vagy üzleti projekten dolgozik, vagy csupán a hobbiját űzi), a távoli hozzáférés megkönnyíti az életét. Ha nagy méretű állományokkal dolgozik (például MP3 vagy JPG fájlokkal), tapasztalni fogja, hogy a tárolásuk vagy elektronikus levélben való elküldésük igen komplikált feladat lehet. Ugyanez igaz azokra az állományokra is, ahol kompatibilitási problémák lépnek fel (így például Macintosh vagy szoftverspecifikus dokumentumok esetén). Hát nem bosszantó egy gondosan megszerkesztett Power Point prezentációt tönkretenni eltérő szoftververzió használatával? A távoli hozzáférés az operációs rendszertől és az alkalmazás verziójától függetlenül, az összes fájl megnyitását lehetővé teszi.

Íme egy másik közvetlen alkalmazási terület: távközlési és mobil dolgozók, akiknek állandó kapcsolatban kell állniuk a cégükkel. A távoli hozzáférés lehetővé teszi, hogy az informatikai szakemberek a munkahelyükről oldhassák meg a problémát. Az egyes szoftverekben meglévő „hangos párbeszéd” és „grafikus követés” lehetőségeknek köszönhetően útmutatást tudnak adni. A szoftverek leltározása és frissítése szintén elvégezhető távolról.

Mennyire biztonságos a kapcsolat?
A távoli hozzáférés nem jelenti azt, hogy a számítógépe minden hacker számára nyitva áll; a kapcsolat két olyan számítógép között jön létre, amelyek kiválasztása és védelme jelszóval történik. Bizonyos szoftverek megengedik az átküldött adatok titkosítását is. A felhasználó továbbá korlátozhatja a kapcsolatot bizonyos IP címekre és kizárhat másokat.