Symantec Magyarországon
nemzetközi Symantec
termékek
vásárlás
terméktámogatás
security response
letöltések
partnerek
céginformáció
keresés
visszajelzés


© 1995-2008 Symantec Corporation.
All rights reserved.

Jogi közlemények
Adatvédelmi szabályzat


otthoni felhasználás

Egy kém a számítógépemben!

Elfogad egy szoftvert a személyes adataiért cserébe? Ezt a furcsa üzletet köti a rejtett kémszoftverekkel rendelkező ingyenes alkalmazások használata esetén.


Kit érdekelhet, hogy hogyan böngészi a világhálót, mely lapokat nézi meg, mely kulcsszavakra keres, vagy mely fájlokat tölti le? Végül is, Ön csak egy internet használó a milliókból…
Nos, nem ez a helyzet. Minden, amit az interneten teszt, pontos információ azoknak a marketing szakembereknek, akik az olyan átlagos felhasználók viselkedését tanulmányozzák, mint Ön is. Néhányan még kémszoftvert is mellékelnek a termékeikbe, hogy minden lépését követhessék. Íme, hogy hogyan teszik ezt meg.

Mi a spyware?
Spyware, adware, hirdetési trójai: Ezek a nevek olyan alkalmazásokra vonatkoznak, melyek a tudomása vagy anélkül egy másik programba vannak beágyazva azért, hogy rögzítsék az Ön webes viselkedését, és célzott hirdetéseket jelenítsenek meg. Ezek az alkalmazások rendszerint olyan népszerű programok részei, melyeket ingyenesen tölthet le az internetről, vagy a magazinok CD-mellékletén találhatók. Bizonyos módon végül is fizet ezekért az ingyenes szoftverekért: a preferenciáival kapcsolatos információért és a hirdetések megtekintésért cserébe a szoftvert ingyenesen kapja.

A Kazaa nevű letöltőszoftver, az egyik legnépszerűbb olyan program, mely spyware-t tartalmaz. Létezik egy hirdetésmentes verziója, de azért fizetnie kell, és ha ingyenesen akarja használni, el kell fogadnia, hogy bármi, amit az internetre kapcsolódva tesz, rögzítésre kerül, hogy így célzott hirdetéseket kaphasson. Jó üzlet? Nem mindig. Míg a Kazaa ezt világossá teszi, más programok nem tesznek említést róla. Még rosszabb, hogy a múltban néhány fizetős program is tartalmazott spyware-t, hogy az internetes felhasználókról információkat gyűjtsenek. A média és néhány esetben az igazságszolgáltatás hatására néhányan már feladták ezt a gyakorlatot. Ugyanakkor ma még mindig sok ingyenes program tartalmaz spyware-t anélkül, hogy ezt említené vagy részleteiben leírná a gyűjtött információ felhasználásának a módját.

Melyek a kockázatok?
A spyware közvetlenül nem befolyásolja a számítógép működését. Rendszerint nem hordoz vírusokat. Azonban használják a rendszer-erőforrásokat, és a hirdetések letöltésével és megjelenítésével lassítják az internet-kapcsolat sebességét. Ha hibákat tartalmaznak, azzal a számítógépet instabillá tehetik még akkor is, ha egy súlyosabb üzemzavar kockázata nagyon csekély. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ártalmatlanok. A fő gond a spyware-ekkel kapcsolatban a személyes adatok védelme. Ezek a programok minden egyes internetes lépését rögzítik. Információkat továbbítanak a megtekintett oldalakról egy hirdetéskezelő központba, és elemzik a kereséseit és a letöltéseit, hogy meghatározzák a vásárlási preferenciáit. Ez lehetővé teszi, hogy pontos profilt készítsenek az internetes felhasználókról, mely néha tartalmazza az etnikai adataikat, politikai vagy vallási nézeteiket.

Ha ezeket az adatokat összevetik egy regisztráció során más típusú információkkal (pl. e-mail cím, IP-cím, kor, név stb.), a hirdetéskezelő központ rendkívül részletes profilhoz jut. Az illegális (néhány országban) jellegén túl, a felhasználói adatok összegyűjtése anélkül, hogy ennek a felhasználó tudatában lenne szintén kockázatos. Ki bízna meg egy olyan vállalatban, mely bizalmas adatokat gyűjt anélkül, hogy ezt elmondaná? Nincs rá garancia, hogy ezeket az adatokat nem adják el vagy adják át harmadik félnek.

Hogyan védjük meg magunkat?

A legtöbb spyware ingyenes szoftverben van, mások automatikusan letöltődnek a gépre egy adott weblap meglátogatása során. Egy felbukkanó ablak megkér, hogy telepítsünk egy programot egy webhely tartalmának a megtekintéséhez. Ne kattintson az OK gombra, mielőtt ellenőrizné az adott szoftvert! Azok a beépülő modulok, melyek audió vagy flash lapok megtekintésére szolgálnak (Macromedia vagy QuickTime) nem spyware-ek. De legyen óvatos az olyan programokkal kapcsolatban, mint a Gator, a Track.exe, az Alexa vagy a Webhancer, melyek a legnépszerűbb kémprogramok közül valók! Ha a megtekintendő weblap nem kíván semmilyen speciális szoftvert, utasítson el bármiféle letöltést.

Ingyenes letöltés esetén, gondosan olvassa el a licencinformációt. Például, ha letölti a Kazaa-t, az említ egy Gain nevű programot, melynek célzott hirdetések megjelenítése a szerepe. Szoftverregisztráció során ne adjon meg részletes információt!
Néhány weblap felsorolja azokat a szoftvereket, mely spyware-t tartalmaznak.
Ha tudni szeretné, hogy ezek a programok már telepítve vannak-e az Ön rendszerén, ellenőrizheti ezeket a listákat, vagy ehhez használhat speciális szoftvert. Néhány eszközt kifejezetten arra terveztek, hogy megkeresse és eltávolítsa a spyware-t a számítógépéről. Egy ilyen szoftver hasznos lehet a számítógép teljes megtisztításában, mivel néhány ilyen program akkor is megmarad, ha szabványos módon próbáltuk eltávolítani őket. De legyen óvatos: a spyware eltávolítása után néhány program lehet, hogy nem fut, mert az ingyenes használata igényli a spyware jelenlétét.

Hasznos webcím:

a doxdesk.com sok kémprogramot sorol fel, és tartalmaz egy ingyenes tesztet a számítógépen lévő spyware észlelésére (automatikusan fut az Internet Explorerrel). http://www.doxdesk.com/parasite/