Symantec Norge
global sites
produkter
handle
service og support
partnere
security response
nedlastinger
om Symantec
søk
tilbakemeldinger


© 1995-2008 Symantec Corporation.
All rights reserved.

Juridisk informasjon
Personvernerklæring


Security

Veileder til barns sikkerhet på Internett

Hvis du har barn eller tenåringer som bruker Internett, er du utvilsomt opptatt av å styre barna utenom de farer som lurer på informasjonens supermotorvei. Selv om det alt vesentlige av det som finnes på nettet ikke er skadelig for dem, så gjør spredningen at voksent eller på andre måter upassende innhold blir lett tilgjengelig. Og, uheldigvis, så er det enkeltpersoner der ute på nettet som, med farlige eller ulovlige hensikter, prøver å få tak i dine barn.

Her er noen potensielle farer som kan oppstå når barn beveger seg på Internett:

 • Upassende innhold. På Internett kan et barn bli utsatt for innhold som er seksuelt, hatefullt eller som oppmuntrer til ulovlige handlinger. En nasjonal undersøkelse avdekket at 25 prosent av barn mellom 10 og 17 år mottok uønskede bilder med seksuelt innhold, og nesten en av fem hadde mottatt uønskede seksuelle oppfordringer i løpet av siste år.

 • Juridisk eller økonomisk. Et barn kan bli lokket til å gi fra seg kredittkortnummer, noe som kan få økonomiske konsekvenser for deg. Eller de kan bli overtalt til å oppføre seg på en måte som er et overgrep på en annen persons rettigheter, og i ytterste konsekvens forårsake juridiske problemer for din familie.

 • Privatliv. Barn, og også tenåringer, kan også bli lokket til å utlevere annen privat informasjon. Personlig informasjon slik som eget navn, adresse, alder, kjønn og familiedetaljer kan altfor enkelt falle i gale hender. Selv om det er en troverdig organisasjon som ber om informasjon fra ditt barn, så må du beskytte hans eller hennes privatliv.

En undersøkelse foretatt av Federal Trade Commission avslørte at bare 14 % av alle kommersielle Web-steder i USA gir informasjon om hvilken praksis de har i forhold til opplysninger som samles inn. Og bare to prosent har en helhetlig policy for behandling av private opplysninger. Den samme undersøkelsen fant ut at 89 % av barnas Web-steder drev organisert innsamling av personlig informasjon direkte fra barna. Og mindre enn 10 % overlot foreldrene noen form for kontroll eller godkjenning i forhold til informasjonen.

 • Teknologisk. Et barn kan i vanvare få inn et virus, en orm, zombie, trojansk hest eller annen lignende ødeleggende kode i datamaskinen, enten ved å åpne et mystisk E-postvedlegg eller ved å laste ned usikker kode fra et Web-sted.

Så hva gjør du?

Selv om det er mange trusler på Internett så bør dette på ingen måte forhindre din familie fra å ha glede av alt det fantastiske som Internett kan brukes til. Og heldigvis er det mye som er enkelt for deg som forelder å gjøre for å beskytte deg selv og dine barn når de er på nettet.

Snakk med barna

Det første du burde gjøre er å forklare for barna at når de er på Internett, så er det som å være ute blant folk. Mange av farene som lurer på Internett kan sammenlignes med det å snakke til fremmede ansikt til ansikt, og barn bør læres til å forstå at dersom de ikke personlig kjenner personen de har å gjøre med, så dreier dette seg om en fremmed.

Lag en handlingsplan

 • Sett opp Internett-regler. Vær tydelig på hvilke steder som det er passende og akseptabelt å besøke, og hvilke regler som gjelder for bruk av Internett. Gi dem gode, tydelige og håndgripelige eksempler på hva de bør være på vakt mot, og forsikre deg om at de vet at de kan komme til deg hvis de kommer over materiale som er forvirrende eller som de stiller spørsmål ved.
 • Passord. Advar dem mot å gi fra seg Internett-passordet til noen, selv om personen skulle si at han eller hun arbeidet for Internett-leverandøren. Din leverandør skulle aldri finne på å spørre om dette.
 • Lag husregler. Lag en liste over ting som dere i familien kan eller ikke kan gjøre i forhold til det å surfe på Internett. For eksempel:
 • Ikke gi fra deg personlig informasjon. Fortell at de aldri skal levere fra seg etternavnet, adressen, telefonnummeret eller et bilde, og absolutt aldri avtale å møte en ”online-venn” på tomannshånd uten at du har gitt tillatelse til dette og følger dem.

Ikke kjøpe noe fra steder som driver E-handel fra en usikret server, og at de alltid skal spørre om din tillatelse før de bestiller noe.

Forhindre at barnet går inn i snakkegrupper, eller følg med på tiden hun eller han bruker i en slik gruppe. Forviss deg også om at snakkerommet har en ordstyrer, og at den drives av et anerkjent selskap eller organisasjon.

La datamaskinen stå på et sted som brukes av hele familien, fremfor å sette den på barnerommet. Dette gjør det enklere for deg å følge med på hvordan Internett brukes.

La teknologien arbeide for deg

 • Følg med på E-posten barna mottar og sender. Bli kjent med deres "nettvenner", slik du ville gjort med deres andre venner.
 • Se igjennom historiefilen ofte. Den ligger i nettleseren, og lister opp de Web-stedene som barnet har besøkt, og hvor ofte.
 • Installer et produkt for Internett-sikkerhet, slik som Norton Internet Security Family Edition. En sikkerhetspakke, som f.eks. Norton, gir deg muligheten til å:
 1. Stille inn styringer som begrenser hvilke steder barnet kan besøke. Dette er kjent som URL-blokkering, og med denne typen funksjon kan du bestemme nøyaktig hvilke type steder dine barn kan ha tilgang til. Du kan også bruke programvaren for å forhindre at barnet skriver inn sitt navn, sin adresse eller annen personlig informasjon, og blokkere E-postsøppel som kan inneholde usmakelig språk eller ødeleggende kode.
 2. En annen del av Norton Internet Security Family Edition er Norton Privacy ControlTM. Denne styringen vil sikre at ingen i din husholdning ved et uhell sender ut kredittkortinformasjon eller annen konfidensiell informasjon over en usikret tilkopling. Den forhindrer også at Web-steder overvåker dine aktiviteter eller Web-steder som du besøker ved bruk av cookies.

Ved å følge disse enkle trinnene og ha en åpen kommunikasjon med dine barn om Internett-regler, kan du føle deg bekvem, samtidig som dine barn kan ha en utviklende og sikker erfaring på nettet, hver gang de logger seg på.